Effekttaxor: Varför din elräkning kan bli högre än du tror
28 februari 2025

Elpriset i vårt avlånga land präglas av stora prisskillnader mellan norr och söder, olika elpris varje kvart och Sveriges stora export till övriga Europa. Många faktorer är komplicerade och svåra att greppa – ofta betalar man bara och går vidare, utan att riktigt förstå helheten. Har du någonsin tittat på din elräkning och känt att något inte stämmer, som en dold kostnad du inte riktigt förstår? Kanske finns det en avgift som påverkar dig, utan att du riktigt vet varför. Kanske är det en"effekttaxa".
Vad är egentligen effekttaxor?
Effekttaxor har länge använts inom vissa branscher och har på senare tid fått större spridning inom elmarknaden. De är inte en avgift för den energimängd du faktiskt förbrukar, utan för den reserverade kapacitet som krävs för att nätet ska kunna leverera el även under perioder med hög belastning. På samma sätt som du betalar för en parkeringsplats – där du har reserverat en plats även om du inte alltid använder den till fullo – prissätter effekttaxor den extra kapacitet som behövs för att elen ska kunna levereras stabilt.
Varför har vi effekttaxor?
Även om vi i Sverige inte har en ständig energibrist, uppstår kapacitetsbegränsningar när många använder el samtidigt. För att undvika överbelastning måste elnätet byggas ut med extra kapacitet – en investering som ofta är kostsam eftersom den endast används vid tillfälliga toppar. Effekttaxor fungerar därför som en ekonomisk lösning genom att finansiera detta extra utrymme och uppmuntra en jämnare elanvändning, vilket i sin tur säkerställer en stabil elförsörjning även under pressade perioder.
Vem gäller effekttaxorna för?
Tidigare har effekttaxor i huvudsak riktats mot stora förbrukare eller vissa aktörer. Men från och med den 1 januari 2027 blir de lagstadgade och omfattar alla elnätsägare – och vissa har redan börjat införa dem. Det innebär att även om energipriserna inte höjs, finns det stor risk att elräkningen blir dyrare på grund av effekttaxorna. Dessutom kan det vara svår att tyda vad effekttaxan är baserad på, när det inträffat och vad effektuttag då varit.
Skillnaden i olika branscher
Som tidigare nämnt har effekttaxor länge funnits, inte minst inom fjärrvärmen och under de senaste åren stora prishöjningar kan vi se hur fjärrvärmebolag valt att höja effekttarifferna särskilt mycket, i ett försök att inte höja energipriserna lika mycket. I praktiken innebär detta att en större del av konsumenternas totala kostnad baseras på den värsta timmen under hela året, där en enstaka, extremt kall morgon kan driva upp priset markant för hela året.
Hur effekttaxorna kommer fungera på elmarknaden återstår att se, men bland de aktörer som redan börjat inkludera effekttariffer ser trenden ut att gå mot en månadsbaserad modell. Det innebär att snittet av de två eller tre dyraste timmarna under varje månad bestämmer kostnaden för hela perioden. Även om riskerna på elmarknaden generellt sett är lägre än för fjärrvärme, är konsumenterna fortfarande utsatta – även korta perioder av extrem förbrukning kan medföra betydande kostnadsökningar månad efter månad.
Vi har tagit fram ett exempel där vi analyserade energiförbrukningen i en byggnad med ett effektbehov från fjärrvärme på 70 kW under den kallaste dagen, och därefter beräknat den kostnad som krävs för att möta detta. Vi jämförde sedan med en lösning där en bergvärmepump med en verkningsgrad på 3,2 används under samma kalla timme. Resultatet visade att effekttarifferna för fjärrvärme – där kostnaden för hela året baseras på de tre kallaste timmarna – var nästan tio gånger högre än om man hade valt bergvärmepump. Detta illustrerar de mycket höga effekttaxor som kan förekomma på vissa orter.
Vad kan man som konsument göra?
Som konsument är det viktigt att följa sin elanvändning och försöka jämna ut förbrukningen över tid. Genom att exempelvis undvika att belasta elnätet kraftigt under enstaka timmar kan du minska risken för oväntade kostnadsökningar. Det kan också vara värt att investera i teknik eller tjänster som hjälper dig att övervaka och styra din förbrukning, så att du bättre kan anpassa dig efter de effekttaxor som kan påverka din elräkning. Vill du ha hjälp att förstå och minska dina kostnader? Hör gärna av er så berättar vi mer och tar fram en lösning som passar er!